L’Ajuntament d’Alforja va aprovar, en la sessió plenària celebrada el passat 21 de juliol, una modificació del Pla d’Ordenació Urbana Municipal que comporta la suspensió per un període mínim de dos anys de qualsevol llicència d’activitat a la zona sud-oest del municipi, a l’entorn de l’ermita de Puigcerver. Aquesta modificació del POUM va ser aprovada per unanimitat de les tres forces polítiques presents al consistori alforgenc (PDeCAT, ERC i PSC) i s’ha produït després de la reactivació del projecte eòlic El Molló-Serra del Mirador que, cas de fer-se, instal·laria diversos molins a Alforja, i més concretament a la zona de Puigcerver, amb una alçada que triplicaria la del campanar del municipi. A més, per poder dur a terme aquest projecte caldria eixemplar i obrir pistes forestals amb una gran afectació sobre el territori.
A més d’aquesta decisió adoptada en el ple municipal, l’alcalde d’Alforja, Joan Josep Garcia (PDeCAT), el regidor Sergi Abril (ERC) i la regidora Diana Salvadó (PSC) van participar divendres en un acte organitzat a Alforja per l’Ateneu Cultural Josep Taverna amb l’objectiu de conèixer el posicionament dels grups polítics presents a l’Ajuntament sobre aquesta qüestió i en la que també hi van participar representants d’entitats que s’oposen als diversos macroprojectes d’instal·lació de noves centrals eòliques.
Tant l’alcalde com els dos regidors es van mostrar contraris als macroprojectes, es van mostrar favorables a la preservació del territori i van pronunciar-se a favor que la Generalitat adopti mesures per evitar aquestes grans instal·lacions que, segons va expressar un dels ponents, cas de dur-se a terme ocuparien amb molins totes les serres muntanyoses que envolten Alforja.
El Molló preveu instal·lar molins de vent als termes d’Alforja i Arbolí al Baix Camp i de Porrera i Cornudella de Montsant al Priorat. El projecte està pendent de l’informe de viabilitat de la Ponència d’Energies Renovables. L’Ajuntament d’Alforja no és l’única veu de la zona afectada que s’ha oposat frontalment al parc. Prioritat, la candidatura per la UNESCO, també l’ha rebutjat públicament. Considera que «posa en perill el connector biològic». De fet l’entitat ha presentat al·legacions al tràmit de la Ponència d’Energies Renovables. Des de Prioritat consideren que és un projecte amb un impacte visual molt gran tant al Baix Camp com al Priorat. El membre de la plataforma prioratina Joan Vaqué afirma que «aquests projectes no aporten riquesa al territori, sinó que se l’emporta».
Aquest fet, apunten, podria afectar molt negativament la biodiversitat de la zona. El parc eòlic que es projecta al Molló contempla la instal·lació de cinc aerogeneradors amb 31 MW de potència. Cada molí fa 115 metres d’alçada i es preveu repartir-los entre quatre municipis, tot i que tres dels cinc entren, almenys parcialment, al terme d’Alforja.
En paral·lel als aerogeneradors, Renovables España també preveu crear tres quilòmetres de noves vies d’accés fins al parc eòlic. També s’haurien de reformar tres quilòmetres de camins existents, construir una subestació i una torre meteorològica. Tot plegat amb unes obres que tindrien una durada prevista d’un any i mig.