La forta davallada del preu de l’avellana marca el tema central de l’assemblea divendres 1 de desembre a la Selva del Camp. El responsable nacional del sector de la Fruita Seca, Rafael Español i el cap de l’executiva, Josep Maria Juncosa exposen que les principals raons són la darrera collita plena a Turquia (unes 600 Tones) després d’uns anys de baixa producció i el boicot de la indústria transformadora als productors d’avellana.
La baixada de preu de l’avellana per sota de 2 euros la lliura s’ha produït des del setembre del 2016 fins ara, en què ha arribat a 1,45 euros la lliura.
Es calcula que el cost de producció d’un quilo d’avellanes està sobre 2 € la lliura, segons tipologies i explotacions. La baixada de preu de l’avellana per sota de 2 euros la lliura s’ha produït des del setembre del 2016 fins ara, en què ha arribat a 1,45 euros la lliura la varietat negreta, la de més qualitat, la setmana del 20 de novembre. Aquests preus ja són sota cost de producció, per cada quilo el pagès perd entre 15 i 20 cèntims. A Espanya l’avellana està a uns 20 o 30 cèntims per sota de l’avellana Turca i 50 cèntims per sota de la italiana.
Turquia i Itàlia els altres dos principals països productors d’avellana
Els agricultors turcs tenen conflictes amb les indústries transformadores i volen aconseguir més estabilitat de preus i amenacen de retirar producte del mercat si no és així. Turquia actualment produeix un 70% de l’avellana mundial, per tant és l’únic país que està en disposició de parar el mercat. Per altra banda, a Itàlia (40% de la producció mundial) el pagès no està tan perjudicat, ja que la indústria té l’obligació de comprar primer tota l’avellana nacional i acabar d’abastir amb importada, el que suposa pels pagesos una certa garantia, així i tot, aquest any l’avellana ratlla el preu de cost 1,95 €.
L’avellana a Catalunya sense el suport del Govern i sense la complicitat de les Indústries
Unió de pagesos és queixa que ni el Govern Central ni la Generalitat actuïn per una millora de la situació dels pagesos, el model italià a Espanya seria totalment possible, ja que l’avellana que es produeix aquí només representa el 40% de tota la que es consumeix. Actualment hi ha la necessitat d’exportar avellana fora per poder vendre-la tota. Per altra banda la indústria transformadora ha reduït la compra d’avellana, i algunes indústries del cacau han substituït pràcticament la meitat del tant per cent d’avellana que hi posen per altres additius ( com per exemple Nutella i Nocilla han passat del 14% al 7% aproximadament).
Tècnics d’Unió de pagesos, del Departament de la Generalitat i del JARC es reuniren per tal de canviar el reglament, es buscà una nova metodologia per a la Taula de preus, marcant paràmetres per a poder delimitar-los. Tot i que les noves estratègies han funcionat per la fruita dolça, possiblement perquè hi ha més operadors i perquè no es pot retenir producte. Ha estat un fracàs en el mercat de la fruita seca, molt més opac. S’espera en una imminent reunió tècnica a Tarragona exposar i debatre el funcionament de l’Observatori de Preus, per mirar d’aconseguir unes noves bases. Depenent dels resultats d’aquesta reunió tècnica es convocarà una nova Assemblea i no es descarten mesures d’acció.
Restablir els preus és també una màxima per frenar la ràpida expansió de terres abandonades en el nostre entorn
Tot i que la gran majoria de pagèsos tenen més de 50 anys, molts joves han entrat ara en aquest món i és preocupant que el mercat estigui com està. Aquesta temporada ja es dóna per perduda econòmicament parlant però restablir els preus és també una màxima per frenar la ràpida expansió de terres abandonades en el nostre entorn, en els darrers anys s’han perdut pràcticament 20.000 hectàrees de conreu d’avellana on avui i proliferen els boscos.
Thais Salvat