Dimecres, gener 29, 2025
spot_img

RUTA 1: La ruta de les ermites i l’antic camí de les processons a Puigcerver

La ruta de les ermites és una ruta circular en la qual es mescla la història i la llegenda, amb els paisatges i unes espectaculars vistes tant de les “valls d’Alforja” com bona part de la costa Tarragonina. L’anada, la farem pel camí utilitzat pels pelegrins i les processons que acudien al santuari des de fa cents d’anys. La tornada passant per l’hort de Puigcerver, el barranc i les mines de les Olles i el coll del Mort que és també captivador. Finalment tornarem fins a Alforja per l’antic camí recuperat pels excursionistes d’Alforja.

capelleta-de-sant-anton-petit-06
No molt lluny de la creu de Pedra trobarem a la dreta la petita capella de St. Antoni Petit (04), restaurada recentment.

Aquest és, sens dubte, el recorregut més emblemàtic i de major riquesa cultural de la zona pels valors històric-religiosos relacionats amb els pelegrinatges a Puigcerver. Fins a l’ermita hi ha una hora i mitja, però es fa curt per l’exuberant vegetació de l’entorn i la varietat del paisatge. El camí d’anada és per una pista que puja suaument per on poden circular vehicles, té alguns trams pavimentats. El retorn es farà per corriols iniciant-se amb un fort descens sense grans dificultats.

DESCRIPCIÓ DE LA RUTA:

El millor lloc per a deixar el cotxe és al Parc dels Amics d’Alforja (00) o el gran aparcament que hi ha al costat de la rotonda. Des d’aquí enfilem fins al rentador Nou (01) passant pel cementeri. Travessem tot el poble i creuem el pont de la Balcella (02), just després del Pont comença el camí de St. Antoni. A la sortida del poble trobem un primer punt d’interès, la creu de Pedra (03), l’actual és una rèplica de l’anterior destruïda durant la Guerra Civil. No molt lluny d’aquí trobarem a la dreta la petita capella de St. Antoni Petit (04), restaurada recentment. Uns metres més endavant veurem a la nostra esquerra el llit de la Riera i el camí (05) que ens condueix a l’ermita de St. Antoni. (Et recomanem visitar-la a la tornada)

recorregur-puigcerver
La ruta de les ermites és una ruta circular en la qual es mescla la història i la llegenda, amb els paisatges i unes espectaculars vistes de les “valls d’Alforja”

El camí està assenyalat amb creus col·locades als indrets més significatius

Es continua seguint el curs de la riera d’Alforja pel que es coneix com el camí Vell de Cornudella o de Porrera. El primer que trobarem són els pous de l’aigua del poble i una mica més a munt a l’esquerra l’Aiguafreda. Més endavant un ressorgir de l’aigua, a la dreta del camí provinent del barranc del Còdol (06), en mig d’àlbers, freixes i gatells. Poc després quan trobem una petita creu de Ferro (07) al marge esquerre, creuem la riera i agafem una bifurcació a la dreta, aquí comencem l’antic camí de Puigcerver identificat com el PR C-84 o “La Ruta del Carrasclet”. Un camí que ascendeix contínuament combinant fortes pujades amb replans i zones de conreu d’avellaners amb boscos espessos d’alzines de bruc i pinyers. En un revolt del camí, a la dreta d’aquest trobaràs la mina de l’Adrià (08) la qual ha canviat de nom en diverses ocasions depenent del propietari de la terra. El dia de la festa de Puigcerver se sol fer aturada per beure aigua i refrescar-se.

mina-del-adria
En un revolt del camí, a la dreta d’aquest trobaràs la mina de l’Adrià (08) la qual ha canviat de nom en diverses ocasions depenent del propietari de la terra.

El místic camí està assenyalat amb creus col·locades als indrets més significatius, i aquestes fan de guia als pelegrins. La segona, després de la creu de Ferro, és la de la Capelleta (09), posada dins una fornícula, recol·locada en aquest lloc en arranjar el camí per fer-lo més ample. Davant hi ha un banc de pedra que convida a un descans. Aquest és el lloc des ďon es pot veure Puigcerver per primera vegada. També se l’anomena, creu de la SALVE», ja que allí era costum d’invocar la Verge amb l’oració: “Qui Puigcerver veu, una Salve li deu”, una dita popular que forma part de la tradició d’Alforja.

cami-puigcerver-01
Trobem una petita creu de Ferro (07) al marge esquerre, creuem la riera i agafem una bifurcació a la dreta, aquí comencem l’antic camí de Puigcerver identificat com el PR C-84 o “La Ruta del Carrasclet”.

Un mica més endavant veurem la gran alzina del Balaña (10) i seguidament arribarem al punt mitjà del camí, és el coll de la Creu en un petit replà, aquí hi ha la creu de Formatge (11) sobre un pedestal d’obra escalonat. Rep aquest nom, perquè és el lloc on es refeia o formava la processó quan es pujava en pelegrinatge al santuari. Fou destruïda l’any 1936, l’actual és de pedra arenisca, i fou una donació de l’escultor local, Josep Rull Marco als anys 90. Des d’aquest punt parteixen dos camins, el de l’esquerra descendeix fins al barranc de les Olles, nosaltres continuarem pel de la dreta endinsant-nos primer a les Marrades, seguint el contorn de la serra. Seguidament ens trobarem en els Revolts (12), a partir d’ara no perdrem de vista la silueta de l’ermita de Puigcerver al cim de la muntanya.

ermita-puigcerver-01
En un petit replà, aquí hi ha la creu de Formatge (11) sobre un pedestal d’obra escalonat. Rep aquest nom, perquè és el lloc on es refeia o formava la processó quan es pujava en pelegrinatge al santuari.

A tot aquest terreny se’l coneixia també com “la Rodalia de la Verge”, ja que antigament era on començaven les propietats del santuari. Aquest camí s’entronca poc abans d’arribar a l’ermita amb el GR7 o la carretera que ve del coll d’Alforja en mig d’un alzinar amb bruc i pi ver: “El bosc de Puigcerver”, just on hi ha un dipòsit d’aigua. Avui, construïda la carretera, el vell camí és ben poc usat, els amants de la natura i l’excursionisme poden gaudir de la seva afició i a més a més d’experimentar el fervor místic que antany i encara avui impregna l’ambient. Per arribar directament a l’ermita lo millor és agafar un senderó que surt del costat dret del camí, si vas amb compte podràs veure amagades entre la vegetació, tres gèneres diferents d’orquídies: Longifolia, Damasonium i Rubra del gènere Cephalantera, també Helleborine, Microphila del gènere Epipactis, i Champaneuxi del gènere Anacamtis.

L’ermita de Puigcerver i la Miranda

L’ermita (14), impressiona per les seves considerables dimensions més pròpies d’una fortalesa militar. L’església està ben protegida en el seu interior, i a la vegada custodiant la imatge de la Verge. Segons la tradició va ser trobada al segle XIII a la soca d’una servera per tres valents que acudien a investigar l’origen d’una resplendor lluminosa. La imatge actual és de 1940 i s’hi va col·locar en substitució de l’anterior destruïda suposadament el 1936. A més a més podràs admirar diverses pintures, inclòs un Ecce Homo de Jaume Queralt. Els caps de setmana sempre la trobaràs oberta i podràs fer un esmorzar, un berenar o dinar al menjador del Carles, l’ermità (13).

Actualment a l’ermita si pot dormir, prèvia reserva en: ermitadepuigcerver.com o trucant al 629 35 89 82. Havent arribat fins aquí la pujada a la Miranda (15), és obligatòria, només a mig quilòmetre de distància, i des d’on tindràs unes vistes espectaculars. A la seva cima, hi ha una creu de ferro de dos metres d’altura, substituint-ne una que existia anteriorment que s’hi va posar el 1913 i fou destruïda durant la Guerra.

L’hort de Puigcerver i el Barranc de les Olles

El recorregut de tornada te’l proposem fer pel camí del barranc de les Olles. Aquest s’inicia amb un fort descens pel camí històric fins a l’hort de Puigcerver (16). Antigament aquesta era una zona de conreu que els ermitans utilitzaven per a procurar-se aliment, encara es poden apreciar els marges de pedra. Baixant en una desviació a l’esquerra trobaràs una caseta amb el motor que puja l’aigua provinent d’una font fins al santuari (17).

cami-puigcerver-19
Baixant en una desviació a l’esquerra trobaràs una caseta amb el motor que puja l’aigua provinent d’una font fins al santuari

Una mica més endavant, havent acabat el descens, trobem el barranc de les Olles, sempre amb aigua, és la capçalera de la riera de les Voltes, caminarem un bon tros, al seu costat, envoltats per la rica vegetació. En sortir del bosc trobem un revolt, és el camí del barranc de les Olles (18). Si l’agafem a l’esquerra, arribaríem novament a la creu de Formatge però et recomanem seguir a la dreta on t’esperen noves sorpreses.

toll-del-llebreta
Et recomanem baixar fins un petit salt d’uns dos metres que amb la constància ha format entre la roca un petit toll d’aigua (20). Identificat com el toll de la llebreta.

Durant aquesta part del camí la vegetació és abundant a ambdós costats i a l’esquerra sentiràs el murmuri del rierol. Podràs baixar fins a tocar-lo en diverses ocasions, encara que et recomanem un petit salt d’uns dos metres que amb la constància ha format entre la roca un petit toll d’aigua (20). Identificat alguna vegada com el toll de la llebreta.

Les ruïnes del mas de les Olles, el camí de les Valls i el coll del Mort

Uns 50 metres més endavant abandonarem el camí i agafarem un senderó a l’esquerra que ens conduirà directament al mas de les Olles (22), completament abandonat i semi enrunat. Segurament deu el seu nom al fet que antigament s’hi fabricava aiguardent, pots aguaitar i donar un cop d’ull, els llocs abandonats sempre resulten evocadors. El mateix sender que ens porta al Mas ens conduirà a la riera de les Voltes, i a partir d’aquí comença el camí de les Valls (23). L’ascens és una mica fort per un espès bosc passant molt a prop de les restes de les antigues mines de les Olles, ja abandonades. Al final el camí es va aclarint d’arbres fins a arribar al coll del Mort (24) on abunda el llistó, el coscoll i l’argelaga.

mas-de-les-olles-03
El mas de les Olles (22), completament abandonat i semi enrunat. Segurament deu el seu nom al fet que antigament s’hi fabricava aiguardent, pots aguaitar i donar un cop d’ull, els llocs abandonats sempre resulten evocadors.

El coll del Mort a 605 m d’altitud divideix en dos la carena, cap a l’esquerra se la coneix com la serra del Regalat, cap a la dreta estan les Obagues i més enllà la serra dels Agres. Des d’aquí s’aprecia una impressionant vista de la vall d’Alforja per una banda i per l’altra part de la costa tarragonina, però si vols veure Alforja, cal que avancis una mica més de 200 metres fins a la dreta per un senderó que segueix tota la cresta fins al pic més pròxim de la serra de les Obagues.

L’antic camí del coll del Mort, un antic camí utilitzat des de fa molts anys per pastors i pagesos

A partir del Coll es descendeix fins a Alforja per l’antic camí del coll del Mort utilitzat des de fa molts anys per pastors i pagesos per anar des d’Alforja fins a les Valls i a les Olles. El camí es netejà i senyalitzà fa uns quants anys pels Excursionistes d’Alforja. La primera part transcorre sota un espès bosc d’arbres fins a arribar a l’actual camí dels Fontanals (26), pel qual avançarem fins a un encreuament de camins on un senyal a l’esquerra convida a abandonar-lo per a reprendre l’antic camí (27) en el qual encara es poden apreciar restes d’esglaons i l’antic empedrat.

coll-del-mort
Si vols veure Alforja, cal que avancis una mica més de 200 metres des del coll del Mort fins a la dreta per un senderó que segueix tota la cresta fins al pic més pròxim de la serra de les Obagues.

Arribarem per aquí a un altre traçat modern: la pista de l’Obaga (28) i mas del Pahí. Continuarem per aquí cap a l’esquerra uns 50 metres i l’abandonarem novament a la dreta per a reprendre novament l’antic camí que ens conduirà finalment a la riera d’Alforja. És ara quan et recomanem visitar l’ermita de St. Antoni (31), situada en un magnífic paratge ple de vegetació i amb una font d’aigua deliciosa que als anys 60 i meitat dels 70 es venia embotellada. També podràs contemplar l’altra important pintura mural de Jaume Queralt abans de tornar cap Alforja.

Et recomanem visitar l’ermita de St. Antoni (31), situada en un magnífic paratge ple de vegetació i amb una font d’aigua deliciosa que als anys 60 i meitat dels 70 es venia embotellada.

El recorregut fins a Alforja te’l proposem fer pel camí de la Riera (32) a la que arribaràs molt ràpidament descendint per unes escales de fusta, fetes recentment, just davant de l’ermita. Aquest era un antic accés a l’ermita fins que la riuada de 1994 va arrasar amb tot. Les escales et conduiran a una pista que has d’agafar cap a la dreta fins al Salt (33), on hi ha l’antiga bassa del Molí, famosa per la pintura de Joaquim Mir: “El mirall de l’església”. Uns metres més enllà trobaràs el Portal de l’Hospital (35), antigament l’entrada principal al clos de la vila i des d’aquí pel carrer Major fins al centre del poble.

cami-puigcerver-33
Et recomanem visitar l’ermita de St. Antoni (31), situada en un magnífic paratge ple de vegetació i amb una font d’aigua deliciosa que als anys 60 i meitat dels 70 es venia embotellada.

Fitxa tècnica

Lloc d’inici: Parc Amics d’Alforja
Tipus de ruta: circular
Dificultat: mitjana
Durada aproximada: 4 h
Recorregut total: 14,6 km
Desnivell aproximat: 630 m
Altitud: mínima 347 m, màxima 818 m
Tipus de camí: antic camí de les processons PR-C 84 (Ruta del Carrasclet) i trams de pista alternant amb corriols i antics camins recuperats
Passos perillosos: no
Punts d’interés: creus del camí – ermita de Puigcerver – l’hort de Puigcerver – les Olles – coll del Mort, etc. (vegeu waypoints)
Cobertura gps i mòbil: gps tota la ruta – cobertura Movistar
Aigua: mina de l’Adrià, ermita de Puigcerver, hort de Puigcerver, font de St. Antoni (vegeu waypoints)
Opcions: la Miranda de Puigcerver – Pic de la serra de les Obagues
Observacions: aquesta ruta connecta a Puigcerver amb la Ruta 2 i amb la Ruta 3
On menjar: Restaurant el Parc – tel. 977 816 414, Bar Cotxero -tel 669 567 230, La Nau 8 – tel 977 816 561, Cal Pepe – tel. 977816244, Cal Flanxo – tel. 977 816 0 04, Bar la Rotonda, La Xurrera d’Alforja – tel. 722 17 20 07, Restaurant Rixixiu – tel. 977 054 894, Bar Ermita de St. Antoni – tel. 606872067, Menjador Ermita de Puigcerver – tel. 696 464 990
On dormir: Mas Fullat – tel. 676 841 849, Mas Olivella – tel. 679 690 555 – Ermita de Puigcerver – tel. 696 464 990

Ruta a Wikiloc:

Powered by Wikiloc

00- Parc Amics d’Alforja i pàrquing rotonda, 01- Rentador Nou i font de més Amunt, 02- Pont de la Balcella, 03- Creu de Pedra, 04- Capella de St. Antoni Petit, 05-Riera d’Alforja i cruïlla ermita de St. Antoni, 06- Aigua del barranc del Còdol, 07- Creu de Ferro 08- La mina de l’Adrià, 09- La Capelleta, 10- Alzina del camí de Puigcerver, 11- Creu de Formatge, 12- Els Revolts, 13- GR7 camí de Puigcerver, dipòsit d’aigua 14- Ermita de Puigcerver 15-Miranda de Puigcerver 16- Inici del camí de l’hort de Puigcerver, 17- Font i hort de Puigcerver, 18- Barranc de les Olles, 19- Cruïlla del camí de les Olles, 20- Petit toll d’aigua, 21- Cruïlla del camí de les Valls, 22- Mas de les Olles, 23-Camí de les Valls, 24-Coll del Mort, 25- Serra de les Obagues, 26-Cruïlla, camí dels Fontanals, 27-Cruïlla antic Camí, 28-Cruïlla nou camí de les Obagues, 29-Cruïlla antic camí, 30-Nevera i mas del Pahí, 31-Ermita de St. Antoni, 32-Riera d’Alforja – Antic camí de l’ermita, 33-Cruïlla del salt, 34-bassa del Molí i bassot , 35-El portal de l’Hospital i carrer Major, 36-Plaça del Mercadal. Sense número: Menjador de l’ermita de Puigcerver.

Rogelio Portal amb la col·laboració del Centre d’Estudis Ramon de Ganagot
Patrocinat per l’Ajuntament d’Alforja – Rutes i camins d’Alforja

Rogelio Portal
Rogelio Portal
Llicenciat en Disseny Gràfic en 1996 en l'Institut Superior de Disseny de l'Havana (ISDI). Desenvolupa la seva labor per a multitud de clients, tant en l'àmbit de la fotografia com en el del disseny a través del seu estudi Assumptes de Disseny. Des del 2006 viu a Alforja.
RELATED ARTICLES

ÚLTIMES NOTÍCIES

DESTACADES

Uso de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies perquè vostè tingui la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades cookies i l'acceptació de nostra política de cookies, Fes clic a l'enllaç per a major informació.plugin cookies

ACEPTAR
Aviso de cookies