La vall d’Alforja, conté, un bon nombre d’excursions amables, és a dir, de curta durada. Amb una bona pujada a l’anada, però això garanteix una tornada cap avall i descansada.
Una d’elles, és l’anada a la Cova del Baleta, a tocar de la carrerada. Amb menys d’una hora arribarem al Cingle Roig i amb cinc minuts més a l’esmentada cova. Vistes fantàstiques, cap al poble i més al sud, fins a la Punta del Fangar, al Delta de l’Ebre. Cap al sol naixent, tota la Costa Daurada, atapeïda de gent i construccions. A ponent, les serres de Puigcerver i el Mirador tanquen la vall.
Un element significatiu a la balma, és un bust que ret homenatge al pastor “Baleta”
Hi ha però, un element significatiu a la balma, que no pas cova, un bust d’argila que reemplaça un bust original en fang que ret homenatge al pastor anomenat “Baleta” mort al 1932. El lloc és perfecte per ubicar-la, ja que en la seva vida, va emprar la bauma, en innumerables ocasions per refugiarse de la meteorologia, ell i el seu ramat. És d’aquesta meteorologia, d’on va venirli la fama. Concretament, de la seva capacitat d’anticiparla. Dirne fama, no és exagerat, ja que fins i tot l’observatori de l’Ebre va tentarlo per treballarhi.
Una de les múltiples anècdotes de la seva vida, relata, com un dia al tard, al cafè, després d ́haver fet la predicció de pluja temps ençà, li feren notar l’absència d’aquesta.
“Encara no som les dotze”, va respondre. I al acabar el dia, els carrers baixaven ja, plens d’aigua.
No sabem la quantitat d’encert que tenia, tampoc la freqüència de les seves prediccions, però sí, que era esquerp. No les feia de viva veu, les deixava escrites en una pedra en un camí. I és clar, va haverhi bromistes que feien anotacions igualment. Per tant, possibles errades adjudicades a ell podrien no serho. Les seves últimes prediccions, van ser: d’una gran nevada al mes de febrer, i de la seva mort. Va endevinarles les dues.
Les seves prediccions les deixava escrites en una pedra en un camí.
A principis dels seixanta, Josep Fusté, Antonio Àvila “Flautes”, Josep Sànchez Moragues, Antoni Pujals, Josep Llopis, Miquel Serra, Josep Hortoneda, Hilari Aragonès i Miquel Salvador Jassans, van col∙locar un primer bust a la cova. Obra de Josep Salvador Jassans, en homenatge, a la memòria del cèlebre pastor.
L’any 2012, gràcies un cop més, a la família Jassans Borràs i també al Josep Maria Àvila, restauraren el peu i posaren una còpia de l’escultura, per preservar la original del pas del temps. El Bust del “Baleta” original, obra de l’escultor Josep Salvador Jassans, es manté actualment a l’Ateneu Cultural Josep Taberna, voluntat de la seva família.
El Bust del “Baleta” original, obra de l’escultor Josep Salvador Jassans, es manté actualment a l’Ateneu Cultural Josep Taberna
Es va aprofitar per homenatjar al creador de l’escultura, també s’homenatjar l’estimat Josep Fusté, sentint ara també la seva manca, era qui havia dut la iniciativa de recordar d’aquesta manera al Pastor, junt amb tots els primers instal∙ladors que l’havien seguit i feren possible que el Baleta encara sigui a la memòria de molts alforgencs.
A hores d’ara també falta Josep Llopis…ens queda i ens quedarà un bocí de la petita història del nostre poble, que hauríem d’anar mantenint.
Hilari Aragonès Cabré
Fitxa tècnica
Recorregut total: 3 Km
Desnivell aproximat: 300 m
Durada: 1 h
Nota: La cova del Baleta s’inclou dins del recorregut pel cingle Roig, el qual compren a més a més altres indrets interessants d’aquesta formació rocosa tan característica de la nostra vila. Més informació en: Ruta 6: Pel camí de les mines fins al coll del Peiró, la Grallera i la cova del Baleta
Fotos: Rogelio Portal