El nou treball artístic del pintor reusenc Jordi Abelló ha estat dedicat en exclusiva a les Mantis Religioses. L’insecte, que ha despertat l’interès de l’artista reusenc per la seva voracitat i bellesa comparable a la condició humana, ha estat gravat com a espectador dels retrats de la nova sèrie Mantis. Més de 3.000 dibuixos, pintures i fotografies adaptades al tamany de les mantis i tres vídeos formen part de l’exposició. Un treball extens i minuciós que connecta amb les seves arrels a Alforja on fa molts anys sent encara un nen jugava per primera vegada amb aquests animals.
Una exposició en exclusiva per a Mantis Religioses en una sala d’exposicions ajustada a la seva mida
Donada la mida reduïda de les Mantis Religioses, poc més de 7 centímetres, l’artista ha construït una sala d’exposicions ajustada a la seva grandària i hi ha dipositat diferents retrats d’insectes per a la seva contemplació i experimentació, que s’ha documentat en un vídeo. El material audiovisual que ara es presenta esdevé la primera exposició realitzada mai per a Mantis Religioses.
(L’artista ha construït una sala d’exposicions ajustada a la mida de les Mantis)
Un insecte amb actitud particular i una voracitat excessiva sense misericòrdia
Per l’artista reusenc, les Mantis Religioses “tenen una mirada i actitud particular i sempre ha exercit una fascinació en nosaltres, per la seva voracitat excessiva sense misericòrdia, fins i tot entre els seus congèneres”. Per aquest motiu, Jordi Abelló ha volgut estudiar i entendre el seu comportament a través de l’art: “Ens hi hem sentit atrets i de vegades reflectits. El gran entomòleg Fabre ja ho va recollir en el seu llibre Costumbres de los insectos i que m’ha servit d’inspiració; de la mateixa manera que en el seu dia va influir artistes tan importants com el pintor Joan Miró”.
Més de 3.000 dibuixos, fotografies i pintures de petit format
La documentació de l’actitud de les Mantis Religioses ha servit a l’artista reusenc per “parlar de la nostra condició humana”. Abelló explica que “he realitzat una translació del comportament de les Mantis a la nostra espècie; la seva mirada i la seva forma de girar el coll fa que ens hi sentim identificats. També el fet de tenir braços i de fer-los servir com si fossin mans en forma de garfis. I, per descomptat, els seus instints de violència, d’atac constant contra allò que es mou… No deixa mai de sorprendre’ns”.
“ he realitzat una translació del comportament de les Mantis a la nostra espècie”
Les Mantis Religioses són de la família dels ortòpters i són els primogènits del món entomològic. Aquest fet ha servit a l’artista per especular, a través del dibuix, com ha estat la seva evolució i com el patró de les Mantis es repeteix a la natura “fins a descobrir que, nosaltres, també duem una Mantis a dins i l’he trobada físicament” afirma. Al mateix temps, l’artista ha entès que “el cap de la Mantis és portador de la proporció àuria, una qüestió que la situa al món clàssic de la bellesa”. Probablement per aquest motiu, “la bellesa extrema porta les seves víctimes a una immobilització total que les impedeix fugir de la seva presa” conclou l’artista.
(Ha dipositat diferents retrats d’insectes per a la seva contemplació i experimentació)
“L’origen de la vida poc té a veure amb el que expliquen les religions”
L’origen de la vida poc té a veure amb el que expliquen les religions” sentencia Abelló. I afegeix “Cal explorar els límits de l’art contemporani i valorar la mirada diferent d’altres espècies d’éssers vius… Són motius que caracteritzen el meu treball amb la idea de recuperar la mirada fascinant sobre tot allò que tenim al voltant… I per seguir aprenent i comprenent. Aproximar-se una mica més a la veritat”.
De nou, l’obra de Jordi Abelló és un treball ingent, metòdic i fruït de la constància analítica, que consta de més de 3.000 dibuixos, fotografies i pintures de petit format. I com ja ve sent un costum de l’artista ha posat a l’abast de tothom el seu treball creatiu a la seva web.
Sempre ha considerat Alforja com el seu poble.
L’artista encara que va néixer a Reus, sempre ha considerat Alforja com el seu poble, aquí van viure els seus pares de petits i el seu avi que encara se’l recorda com el cubano. Era habitual veure al Jordi cada estiu formant part de les activitats artístiques de l’Ateneu cultural. De més jovenet són encara les paraules de Miquel Jassans: “en edat escolar va venir un estiu a pintar al meu taller, no sé si això va influir en la seva decisió a l’hora de fer estudis a la facultat de Belles Arts a Barcelona, però va ser una decisió ben vocacional”.
Va ser a Alforja on per primera vegada va conviure durant un temps amb una mantis
Ara que Angelina, la seva mare, ha tornat al nostre poble, és habitual trobar-lo novament per aquí. Va ser en el nostre poble i en el seu estudi del carrer pla de Nabril, segons ens confessa, on per primera vegada va conviure durant un temps amb una mantis i on molt abans de les seves actuals propostes artístiques ja es va interessar pels estranys comportaments d’aquests insectes.
(l’artista en el seu estudi a Alforja al carrer Pla de Nabril)
Els insectes que el Jordi Abelló ha seleccionat com espectadors per a la seva exposició són d’Ulldemolins i en acabar el treball els va retornar al seu espai natural. L’artista ens ha revelat que tot i no haver escollit mantis de la nostra localitat estaria disposat a portar a Alforja la seva sala d’exposicions i mostrar les mateixes obres a les actuals generacions de mantis, emparentades amb aquelles que fa molts anys, quan era petit, despertaren la seva curiositat.
Thais Salvat Rull
El nou treball està exposat al web: mantisjordiabello