L’Ermita de Puigcerver està situada en un emplaçament privilegiat, a la part alta de la serra del mateix nom, a 787 metres d’altitud i just en la partició entre el terme municipal d’Alforja i el de Riudecols. La posició dominant sobre les terres de l’entorn permet tenir una vista molt àmplia sobre la plana del Camp, part de la Costa Daurada i la part occidental del Priorat.
Si vens des de Barcelona per exemple, hauries de deixar l’autopista AP-7 a la sortida 34 i agafar la T-11 (N-420) direcció Falset. Agafar la C-242 direcció Prades passant per les Borges del Camp i Alforja fins al Coll d’Alforja. En arribar aquí veuràs una indicació que indica agafar la pista de l’esquerra. Després de 7 Km seguint aquest camí trobaràs l’ermita.
Una llegenda transmesa a través dels anys
Des de temps ancestrals una llegenda transmesa a través dels anys ens explica que a principis del segle XIII, els veïns d’Alforja veieren durant alguns capvespres unes estranyes resplendors que il·luminaven el cel al cim de Puigdeneres. Intrigats pel fet, decidiren enviar homes experts a aquell lloc, per tal que descobrissin la causa d’aquelles llums. Obrint-se pas entre l’espessa boscúria, arribaren al cim de Puigcerver, on van trobar una bella imatge de la Mare de Déu, amagada dins del tronc buit d’una servera. I en aquest mateix lloc li van construir l’ermita.
Són diverses les explicacions que s’han donat sobre l’origen i el significat del mot PUIGCERVER. El poble senzill, refiant-se només de la tradició de la troballa de la imatge i sense cap fonament històric, el fa derivar del lloc on va ser trobada, dalt de la muntanya PUIG i dins del tronc de la servera CERVER, muntanya de la servera. Probablement en aquells temps podria haver-hi bastantes serveres entre l’arbratge del bosc de Puigcerver. Tot i que segons la grafia catalana actual caldria escriure PUIGSERVER.
La Verge de Puigcerver és la patrona d’Alforja i atreu molts visitants tot l’any. També té una significació especial per a la gent dels pobles de la rodalia: des de Riudecols, les Borges del Camp o Porrera molts fidels pugen cada 5 d’agost a visitar-la per motiu de la seva festivitat anual. Cada primer dissabte de mes s’hi celebra una eucaristia a les 11 h del matí.
No consta documentalment la data exacta de la construcció de la primera ermita de Puigcerver. Segons diversos autors, cal datar-la a principis del segle XIII, erigida per Bernat dels Arcs, senyor d’Alforja, entre els anys 1201 i 1208. L’actual santuari no es va edificar tot de cop. Per la solitud del lloc i la distància de l’ermita a Alforja, aviat van caldre construir al seu entorn edificacions que poguessin donar aixopluc als nombrosos pelegrins que hi acudien.
Puigcerver, com a edifici, és diferent entre les ermites de l’arquebisbat tarragoní. Té l’aspecte d’un gran casal, dins del qual hi ha el temple religiós. La imatge de la Verge (L’actual, data de 1940 l’original va ser destruïda durant 1936) presideix una gran nau de més de 150 m² de superfície, la Imatge està col·locada dalt d’un cambril al que s’accedeix per unes escales, l’únic altar lateral del temple, dedicat al Sant Crist, està tocant al presbiteri al costat esquerre. A més a més de la imatge de la verge, és possible veure altres pintures destacant un Ecce Homo de Jaume Queralt al costat de la cambra dels exvots, il·luminat estratègicament per l’única llum que entra des de l’exterior.
Actualment existeix un menjador obert els caps de setmana, que ens ofereix els millors plats de la cuina catalana casolana, a tots els que s’arribin en aquest indret. Està situat en una càlida i acollidora sala amb volta de canó (sostre amb volta) que antigament servia de quadres.
A més de la seva significació com a centre de pelegrinatge, el lloc té un gran atractiu per a excursionistes i amants de la natura. L’ermita és el centre d’una àmplia xarxa de camins i senderons que transcorren en tots els sentits. El principal dels quals és el GR-7 discorre entre el coll de la Teixeta, passa per Puigcerver i continua cap al Coll d’Alforja i s’endinsa al terme d’Arbolí.
LLOGUER D’HABITACIONS A L’ERMITA
Ara també és possible allotjar-se a l’ermita, i per això disposen de dos tipus d’habitacions molt ben diferenciades, encara que tant a la cel·la 1 com a la 2 experimentaràs què és viure en un entorn de pau i espiritualitat que et convidarà a la relaxació i la meditació, sigui en solitari o formant part d’un col·lectiu. Tot i que no hi falten les comoditats habituals de la vida actual com ara l’aigua calenta, l’electricitat i la calefacció, l’ambient continua impregnat de sensacions que et transportaran a un passat en què els ermitans poblaven tot el Montsant lliurats a una vida de culte i devoció.
La cel·la 1 està totalment reformada, presenta un aspecte modern i actual i disposa d’un còmode saló-cuina d’aproximadament 35 m² amb totes les facilitats per a l’elaboració de menjars. El dormitori inclou el seu propi bany. Preu 20 € per ocupant/dia. La cel·la 2 manté l’arquitectura original i posseeix un aspecte, sobri i monacal. Està composta per tres habitacions amb dues lliteres cadascuna, té un total de 12 places. És un espai que es distribueix a través d’una sala central que a més a més pot ser utilitzat com a sala de jocs, reunions o menjador. Els banys exteriors es connecten amb la cel·la pel pati central. Preu 12 € per ocupant/dia. Si es tracta d’un grup nombrós de més de 20 persones o pertanys a una entitat, colla, organització, pots beneficiar-te de descomptes especials. LLOGUER D’HABITACIONS A L’ERMITA
La possibilitat d’allotjar-se a l’ermita, la converteix en un punt de partida pels que es disposen a descobrir el Priorat, la serra del Montsant o la costa Daurada, a més a més de gaudir dels més bells paratges que l’envolten i l’encant de la història i la tradició. A la mateixa web de l’ermita trobaràs un munt de suggeriments tant si desitges conèixer l’ermita com per tal d’explorar l’entorn proper a peu, fer rutes en bici, o moure’t en cotxe pels voltants.
Rogelio Portal
Dades d’interès
FESTA ANUAL: Primer diumenge d’Agost
HORARI D’OBERTURA: Obert tots els caps de setmana
SERVEIS DE BAR I RESERVES: Tel. 629 358 982 – 696 464 990
SERVEIS D’ATENCIÓ DE LA JUNTA: 609 743 930
RECTOR DE LA PARRÒQUIA: 676 731 596
WEB: ermitadepuigcerver.com