Dissabte passat 21 de febrer el poble d’Alforja va assistir més motivat que mai al seu recuperat carnestoltes, cosa que ha quedat demostrada per la gran quantitat de públic, i la qualitat de carrosses i disfresses, encara que res d’això va poder fer ombra a un fet de singular rellevància pel nostre poble: l’estrena del grup de música local Enxancarra Percussió.
La tradició musical a Alforja és ben coneguda, i s’ha mantingut viva fins i tot en les èpoques més difícils. Avui en dia els seus màxims exponents són l’exhibició dels joves intèrprets alforgencs cada cap d’any a l’església, i per suposat La Coral Floc, instituïda per Jordi Olivé i continuada en l’actualitat pel Roger i l’Elena. Si ens remuntem molt enrera, abans de la guerra, cal dir que existien en el nostre poble dues orquestres, una d’elles dirigida per Josep Taberna. Menys llunyana, cal parlar de l’orquestra Selecta dirigida pel Pepolla, i activa durant poc més de vint anys fins al 1961, any en què es va a dissoldre. Una orquestra de vocació itinerant, que va contribuir molt a escampar el nom d’Alforja pels nombrosos pobles on van actuar, però que a més a més no va faltar en quasi cap de les festes i balls organitzats durant molts anys al nostre poble. Segur que hi ha a qui encara li ressona en les seves oïdes la trompeta màgica del Miquel Llaveria.
Algun grup així, amb caràcter més festiu es trobava a faltar i això mateix va ser lo que va pensar el jove músic Gerard Porqueras. La idea li va venir al cap, quan va deixar el grup amb qui tocava a Vilanova i la Geltrú, i la va transmetre a un grup d’amics, majoritàriament d’Alforja sense els quals, segons ens explica, no hauria estat possible dur a terme aquesta aventura. A partir d’aquí la seva proposta ràpidament es va convertir en un projecte col·lectiu. A molts d’aquests amics músics, ja estem acostumats a veure’ls amb els diables o amb els grallers en els nombrosos actes que se celebren al nostre poble, interpretant música tradicional catalana, res a veure, per cert, amb el que han creat.
De moment el grup l’integren 14 persones: el Joan i la Vero (Surdo 20), l’Òscar i la M. Eugènia (Surdo 18), el Valeri i el Marçal (Surdo 22), el Xavier (Caixa), el Josep Maria (Malacheta), la Dulce (Chocallo), la Sandra (Agogo), el Xavi i el Jassín (Timba), la Morgana i el Gerard (Repeniques) A aquesta formació és possible incorpora-li altres instruments com: la cuica, el tamborí o altres tipus d’agoogos, amb la qual cosa no es descarta, en un futur, noves incorporacions. Els temes, dels quals ja n’han pres bona nota, tenen com a principal referent les escoles de samba brasileres: Samba, samba-reggue, samba batucada, funk i samba catalana. Fins i tot ja s’atreveixen amb ritmes de creació pròpia.
En principi, segons ens explica el mateix Gerard, el seu propòsit és fer música i posar-la en escena, el principal objectiu és gaudir ells mateixos amb lo que fan, i afegeix que si d’això en resulta que s’ho passen bé tots, genial, amb el temps ja aniran definint fins on volen arribar. Evidentment hi ha importants despeses de material (instruments, pegats, masses…) i això implica estar oberts a tot tipus d’actes, siguin particulars o oficials que els permeti obtenir ingressos per continuar incrementant la seva qualitat.
De la seva primera actuació, doncs que no semblava una primera actuació, es nota que tenen experiència i el públic present ho va agrair exigint un parell de números més. Els hi donem les gràcies per la seva actuació i els hi desitgem una llarga trajectòria per a la satisfacció de tots i esperem tenir Enxarranca fins a arrigolar-nos!! Qui sap si, fins hi tot, algun dia, s’hi podrà afegir un trompeta!
enxancarra.percussio@gmail.com
tel. 626 60 32 18
Redacció