Els anys 2013 i 2015 s’ha dut a terme una intervenció arqueològica en les Coves del Fem, gran balma oberta sobre el riu Montsant, a Ulldemolins (Priorat). Tot i la riquesa arqueològica i la llarga tradició de recerca en aquesta zona, especialment per part del Dr. Salvador Vilaseca i col·laboradors a mitjans del segle XX, aquest jaciment havia restat inèdit fins ara. Els treballs realitzats fins ara s’han centrat en la intervenció sobre diferents talls estratigràfics exposats pels efectes de riuades i accentuats per treballs clandestins.
Conté diverses evidències d’ocupacions atribuïbles fonamentalment al Neolític antic.
Aquests han permès documentar la seqüència estratigràfica del dipòsit sedimentari de l’abric, que conté diverses evidències d’ocupacions atribuïbles fonamentalment al Neolític antic i també restes atribuïbles als darrers grups de caçadors recol·lectors. Es presentaran els treballs realitzats fins el moment i els primers resultats de les recerques en curs. Tot plegat permet pressuposar que es tracta d’un assentament de gran importància per l’estudi de les primeres comunitats pageses de les comarques meridionals de Catalunya.
A continuació, us oferim una petita entrevista amb els conferenciants sobre alguns aspectes destacats de la seva xerrada.
– En quin context arqueològic es localitza el jaciment?
El jaciment de les Coves del Fem es localitzen en una comarca amb una tradició arqueològica molt extensa ja des de la primera meitat del segle XX. En aquest sentit la tasca incansable del doctor Salvador Vilaseca amb la col·laboració d’aficionats de la comarca com Josep Maria Figueras (Panto) van permetre conèixer una gran quantitat d’estacions a l’aire lliure dels anomenats tallers de sílex i també jaciments de gran importància com la Coveta de l’Heura i la Solana d’en Bepo.
– Com es localitza el jaciment?
El jaciment arqueològic es troba per les informacions aportades per Marc Boada, aficionat a l’arqueologia i gran divulgador científic. En una excursió a la zona després d’uns aiguats localitza les Coves del Fem. Poc després informa als membres del projecte de recerca de la Draga de l’existència d’un possible jaciment.
– Quina cronologia presenta?
Les datacions radiocarbòniques i les estudis preliminars dels materials permeten determinar una forquilla cronològica que abasta des de mitjans del VII a mitjans del V mil·lenni cal BC.
– Quines expectatives teniu en relació al jaciment?
El jaciment de les Coves del Fem presenta una estratigrafia de gran interès per conèixer el procés de neolitització del nord-est de la península ibèrica. D’altra banda la grandària del jaciment i la seva conservació excepcional permeten augurar que les Coves del Fem pot esdevenir en els propers anys en un referent, en relació a la comprensió dels processos que van conduir a l’aparició de la producció d’aliments.
Conferència: Palau Marc (Rambla Santa Mònica, 8, Barcelona), 13 de gener de 2016, 19,00h
Conferenciants: Antoni Palomo, Xavier Terradas, Raquel Piqué, Igor Bogdanovic, Rafel Rosillo i Marc Boada
Moderador: Josep Bosch